Jeg er nysgjerrig på:
Hva er viktigst for deg?
Er jeg typen til å bli regnskapsfører?
Personlige egenskaper: For å bli regnskapsfører bør du være interessert i tall, lover og regler, og være analytisk og nøyaktig anlagt. Du bør også like å bruke ulike dataprogrammer og systemer, og være nysgjerrig på hvordan teknologi kan gjøre regnskapsproduksjon mer effektivt. I tillegg er det en fordel om du er utadvendt og glad i å snakke med ulike type mennesker.
Dette høres ut som meg. Men jeg lurer på:
Hvordan utdanner jeg meg til å bli regnskapsfører?
Du kan for eksempel velge økonomi og administrasjon eller regnskap og revisjon. Du kan fordype deg innen disse fagene for å bli statsautorisert regnskapsfører: Finansregnskap og bokføring Skatte -/avgiftsrett Foretaksrett og regnskapsføring
Hva slags jobb får jeg?
Det kommer an på hva du har mest lyst til å jobbe med. Har du lyst å spesialisere deg innen skatterett kan du gjøre det, eller du kan spesialisere deg innen foretaksrett eller bærekraftsrapportering. Det er heller ikke uvanlig at regnskapsførere jobber seg opp til økonomisjef eller CFO i et selskap. Eller kanskje du har mest lyst til å starte ditt eget regnskapsforetak, så du kan være din egen sjef?
Hvordan ser jobbhverdagen ut?
Heldigvis ser ikke jobbhverdagen helt lik ut fra dag til dag. Det hadde vært kjedelig. Som regnskapsfører jobber du med ulike bransjer og bedrifter, og møter ulike mennesker som trenger din hjelp. Jobben din er å hjelpe bedrifter med å finne en god vei gjennom økonomiske utfordringer og bidra til at de lykkes. Oppgavene er sjeldent helt like, men da gir det også enda mer glede og mening i hverdagen når man lykkes med å hjelpe andre!
Hva er viktigst for deg?
Hva tjener en regnskapsfører?
Gjennomsnittslønnen for statsautoriserte regnskapsførere var 797 214 kroner i 2023. I tillegg tilbyr mange arbeidsgivere fordeler som:
- Betalt overtid
- Helseforsikring
- Pensjonsordninger
Gjennomsnittet på startlønnen til ferske regnskapsførere uten statsautorisasjon er 514 140 kroner.
Hvordan ser fremtiden ut som regnskapsfører?
Enten det er økonomisk vekst eller nedgang, vil bedrifter alltid ha behov for noen som kan hjelpe dem med å holde orden på økonomien. Det betyr at regnskapsføreryrket er et trygt valg. I tillegg er det et variert og fleksibelt yrke der du kan jobbe hvor som helst - i alt fra en liten lokal bedrift til en stor internasjonal organisasjon.
Hvor kan jeg jobbe?
Som regnskapsfører har du fleksibilitet til å jobbe hvor som helst, enten det er i en liten lokal bedrift eller i en stor internasjonal organisasjon. Etterspørselen etter regnskapsførere er alltid høy, noe som gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet.
Hvilke fag skal jeg velge?
STUDIEMODELL SOM KVALIFISERER TIL AUTORISASJON
102,5 studiepoeng:
Obligatoriske emner vedtatt av Universitets- og høgskolerådet(UHR).
60 studiepoeng (spesialisering):
Finansregnskap og bokføring: 15 stp
Skatte- og avgiftsrett: 15 stp
Foretaksrett: 7,5 stp
Regnskapsføring (regnskapsførerregelverket, regnskapsorganisering og forretningsforståelse) 7,5 stp
Andre spesialiseringsemner (resterende stp opp til 60 stp)
17,5 studiepoeng:
Andre spesialiseringsemner må være innenfor emnene over, eller emner som ligner og underbygger yrkesutøvelsen som regnskapsfører.
Hva tjener en regnskapsfører?
Statsautoriserte regnskapsførere tjente i snitt 797 214 kroner i 2023.
I tillegg tilbyr mange arbeidsgivere fordeler som:
- Betalt overtid
- Helseforsikring
- Pensjonsordninger
Gjennomsnittet på startlønnen til ferske regnskapsførere uten statsautorisasjon er 514 140 kroner.
Hvordan ser fremtiden ut som regnskapsfører?
Uansett hvordan økonomien utvikler seg, vil det alltid være behov for regnskapsførere, noe som gjør det til et trygt yrke. Enten det er økonomisk vekst eller nedgang, vil bedrifter trenge noen som kan hjelpe dem med å holde orden på økonomien. I tillegg er det et variert og fleksibelt yrke der du kan jobbe hvor som helst - i alt fra en liten lokal bedrift til en stor internasjonal organisasjon.
Jeg ønsker nye utfordringer og mer læring
Velger du å bli statsautorisert regnskapsfører, er du pålagt et etterutdanningskrav. Det er nemlig et krav at du lærer deg nye ting. Som regel betaler arbeidsgiver kursene du trenger, fordi etterutdanningen tross alt er bra for alle parter – deg, arbeidsgiver og kunden!
I Norge har vi en autorisasjonsordning som lovfester muligheten til å føre regnskap for andre. Denne typen regnskapsføring må skje gjennom et regnskapsforetak, og forutsetter godkjenning fra Finanstilsynet. Det gjelder både for bedrifter og personer. Alle regnskapsoppdrag skal ha en ansvarlig statsautorisert regnskapsfører – et viktig krav for mange arbeidsgivere. Derfor er det en stor fordel å ha denne autoriseringen på plass, ettersom du da viser at du kan både teori og praksis.
En statsautorisert regnskapsfører må ha minst 80 timer relevant etterutdanning i løpet av de tre siste årene, eller inneværende år og de to siste årene. Les mer om etterutdanningskravet i regnskapsførerloven § 3-4. Regnskap Norge er landets største leverandør av kurs innen regnskapsfaglige og bedriftsøkonomiske temaer. Vårt kurstilbud kan passe for mange, men det er også spesielt tilrettelagt for å møte etterutdanningskravet for statsautoriserte regnskapsførere.